Kontakta oss direkt för hjälp och rådgivning
031-15 21 15

Bodelning och samboavtal i Göteborg

Vi på Advokatbyrå Insulán erbjuder professionell hjälp och vägledning inom både bodelningsprocesser och utformningar av samboavtal. Slå oss en signal så kan vi diskutera hur vi kan hjälpa dig med dina behov.

Bodelning

Normalt gäller bodelning mellan äkta makar när man separerar eller den ene dör. Det betyder att man delar upp både bostad och bohag, såvida inte några avtal har undertecknats.

Vid en skilsmässa skall egendomen delas upp och undertecknas av bägge parter. Detta kan också göras under äktenskapet som ett slags avtal, om man föredrar det. Då skall det först anmälas till Skatteverket.

Det finns ingen färdigställd blankett, utan formuleras av bägge personerna. Dock finns det mallar att ladda ned. I vissa fall medför det inga större problem, förutsatt att båda makarna är överens om vad som tillhör vem, men i andra fall måste man ansöka om en bodelningsförrättare eller en bodelningsadvokat som hjälper till att fördela saker och ting mellan personerna samt värdera möbler etc.

För sambos med gemensamt boende, gäller sambolagen, och för att undvika den, måste man skriva samboavtal.

Samboavtal

Saknar man ett undertecknat avtal med sin sambo, kan den ena partnern, vid separation, kräva att egendomen delas lika, oavsett om något har gått i arv eller bara den ene har betalat för det. Man kanske har lån men har bidragit med en högre kontantinsats än partnern, eller så har man själv bekostat bostaden trots att bägge personerna bor i den. Många människor lever idag i samboförhållanden, men många är tyvärr inte lika insatta i vad som gäller.

I en skilsmässa delas allting upp i hushållet. Vid en separation i ett samboförhållande gäller däremot enbart bostaden, hushållsartiklar, maskiner och möbler och det kan bara ske om den ena partnern begär det.

Genom ett samboavtal, försäkrar man sig om att det man själv har ärvt eller betalat för, följer med vid en separation. Vill man inte att allt ska bodelas, kan man också välja att nedteckna enstaka föremål som t.ex. arvegods, bostad eller möbler.

Ställ en fråga kostnadsfritt!

Besöksadress

Västra Hamngatan 6, Göteborg

Storgatan 50, Smögen

Museigatan 2, Uddevalla

Telefon